Vakantie park “Landal greenparks” in Holten boekt succes met een natuurmiddel tegen de eikenprocessierups: Is dit het ei van Columbus?
Geen aaltjes of prijzige afzuigmethodes, maar een nieuw biologisch middel is in Holten met succes ingezet tegen de eikenprocessierups. Na ‘testgebied’ Landal Twenhaarsveld nemen alle Landalparken in Nederland en Welkoopwinkels het natuurmiddel in gebruik.
Vierhonderd nesten heeft Rutger Cruiming, bedrijfsleider van het bosrijke, Holtense vakantiepark geteld. En dat is vast niet alles, want er zijn veel meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar. „Toen ontplofte het al. Besproeien met het omstreden Xentari is hier not done. We hebben ze vorig jaar laten wegzuigen. Toen waren er allemaal mensen in witte pakken op het park. Daar krijgen gasten nou niet bepaald een vakantiegevoel van.”
Onschadelijk voor mensen en dier
Niets doen is geen optie weet Cruiming. En dat er een nieuwe explosie aan zat te komen wist hij ook. Zijn park kwam in aanmerking voor een pilot van het nieuwe biologische product Rufix. Na aaltjes, knoflook, ui en giftige middelen die het milieu aantasten, lijkt dit natuurproduct andere te overtreffen. Je hoeft geen duur bedrijf in te huren, kunt het middel zelf toepassen en het is volgens de ontwikkelaars onschadelijk voor mens, dier en milieu.
Stroperig goedje
„Je zou het zelfs kunnen eten”, zegt commercieel directeur Johan van der Sluis van Centrics-Naturals, een bedrijf gespecialiseerd in de voedingsindustrie, dat Rufix heeft gelanceerd. Hij drukt wat uit de spuit op zijn hand en likt het doorzichtige, stroperige goedje zo op. Dat moet de verslaggever ook proberen. Het is een bekende smaak. Alsof je een ouderwets geel zuurtje in je mond hebt. „We wilden iets ontwikkelen, zodat we voor altijd af zijn van die rups. Bovendien willen we fabrikanten een halt toeroepen. Zij verdienen onnodig bakken met geld aan omstreden bestrijdingsmiddelen tegen de rups.” We wilden iets ontwikkelen, zodat we voor altijd af zijn van die rups
Haartjes plakken vast
Het middel is ontwikkeld door Iwan Heidbuurt. De polymeerchemicus dook een jaar geleden het laboratorium in. Door een streng met moleculen van honderd procent plantaardige vezels aan elkaar te koppelen in combinatie met water, creëerde hij een middel dat de brandharen én de rupsen tegelijk aanpakt. „Dit spul plakt alle haartjes vast op de rups. Die kan zich niet meer bewegen en gaat dood”, legt Heidbuurt uit. (Iwan Heidbuurt, Uitvinder Rufix)
De vlinder- en vogelverenigingen zijn erg enthousiast, gasten gerustgesteld
Andere dieren als vlinders, lieveheersbeestjes en vogels ondervinden hier volgens hem geen schade van. „De vlinder- en vogelverenigingen zijn erg enthousiast. Bovendien is het heel makkelijk toepasbaar en betaalbaar. Juist voor de particulier. Voor deze groep was er niets op de markt. Zij waren tot nu toe afhankelijk van bedrijven die én heel duur zijn én ook nog eens veel te druk.”
Toepassen is eenvoudig legt Van der Sluis uit. „Je spuit het met een lage drukspuit, of zelfs plantenspuit, diep in het nest. Alles fixeert. Bovendien kun je er ook oude nesten en nesten op de grond naast de boomstam, mee inspuiten. Het nest verteert volledig. Afzuigen of opruimen hoeft niet. Dat scheelt een hoop ellende en het kost slechts vijf euro per nest.”
Het tuinpersoneel van Landal Twenhaarsveld heeft zich al flink uitgeleefd met het nieuwe biologische middel. Cruiming is tot nu toe content met het resultaat. „En de gasten zijn geïnteresseerd in de aanpak. Als ik vertel dat het een natuurproduct is en welk effect het heeft, zijn ze gerustgesteld. En dat willen we natuurlijk graag.”